Workshop WijkLeerbedrijf Venray

Begin juli kregen we de vraag van Elma, docent Gilde opleidingen, of wij een workshop rolstoeldansen wilden verzorgen bij het WijkLeerbedrijf in Venray.

 

Het WijkLeefbedrijf Venray is gevestigd in het centrum van Venray. Van daaruit zetten MBO-deelnemers van het ROC Gilde Opleidingen zich in voor wijkbewoners door het vervullen van informele hulp- en ondersteuningsvragen. Het gaan dan om hulp en ondersteuning waarvoor geen indicatie vanuit de Wmo of zorgverzekering is. De deelnemers doen door leren en werken in de wijk werkervaring op die aansluit bij hun opleiding Helpende zorg en welzijn niveau 2.

 

Deze workshop was voor de deelnemers een kennismaking met het rolstoel/rollatordansen waarbij ze dit mogelijk als werkervaring mee kunnen nemen. We begonnen rond de klok van 14.30 uur en met een kleine groep dansers waren we aanwezig om ze kennis te laten maken het rolstoeldansen.

 

Als eerste begonnen we met een Engelse Wals combi, gevolgd door de duo vorm. Er werden vragen gesteld en uitleg gegeven over houding, techniek en de verschillen in rolstoelen. Tevens werd er uitleg gegeven over het rollatordansen. Na deze uitleg mochten de deelnemers zelf ervaren hoe het is om met of in een rolstoel te dansen. Na eerst de techniek van de houding werd later de techniek van de draai geoefend. Na het oefenen kon er nog even gedanst worden op de muziek van de Engelse wals en sloten we dit stuk af met de Afrikaan Hip Hop waar iedereen aan mee kon doen. Heel leuk om te horen dat er in andere culturen meer op ritme als op vaste passen gedanst wordt.

 

De middag werd afgesloten met een zitdans, dit op verzoek van de aanwezige leerlingen, omdat ze ook die ervaring wilden meenemen. We kregen nog een stukje dans op ritme te zien van een van de leerlingen afkomstig uit Kongo, maar die lenigheid zit zeker niet in onze cultuur en lichaam, heel knap.! Het was een wederzijds mooie ervaring met een zeer enthousiaste en geïnteresseerde groep.

 

Het was een gezellige, leuke en zeer geslaagde middag.

 

 

Misschien tot een volgende keer!