Workshop Gilde Opleidingen Venray - 1ste jaars verzorgende

Afgelopen dinsdag mochten wij voor leerlingen eerste leerjaar, afdeling verzorgende een workshop rolstoel- en rollator/zitdansen verzorgen in het kader van het project ‘Let’s move’. In dit project willen ze de leerlingen kennis laten maken met verschillende vormen en mogelijkheden om in beweging te komen.

 

Om 14.00 uur waren de leerlingen aanwezig, een klein groepje van 10. Na de opening konden we beginnen met de workshop. Helaas waren we maar met een paar dansers, maar desondanks hebben we toch een goed beeld kunnen neerzetten van wat het dansen met, zowel de rolstoel, als staander met rolstoeler en/of met een rollator inhoudt. Nadat we eerst een paar dansen en de verschillen tussen combi- en duo dansen lieten zien, mochten ze zelf aan de slag. Er werd geleerd hoe de houding is en hoe je spanning opbouwt om samen tot het beste dansresultaat te komen. Nadat ze dit redelijk goed onder de knie hadden werd het techniek van het draaien uitgelegd en konden de staande partners omwisselen met diegene die in de rolstoel had plaatsgenomen om van alle twee het gevoel te ervaren.

 

Nadat de techniek uitgelegd en uitgeprobeerd was, werden de leerlingen uitgedaagd de Afrikaan Hip Hop mee te dansen en dan blijkt het toch af en toe best nog wel moeilijker te zijn, dan dat het er op het eerste gezicht uitziet.

 

Na het rolstoeldansen was er nog tijd voor uitleg over het rollator- en zitdansen. En ook hier werden de verschillen toegelicht ten opzichte van het rolstoeldansen. Als afsluiting van deze workshop mochten ze meedoen met de Sirtaki. Een zit dans die zowel armen, benen als romp stimuleren om mee te bewegen op de muziek. Er werd dan ook volop meegedaan en ook deze dans blijkt soms lastiger dan dat hij eruit ziet. Coördinatie blijkt ook voor jongeren nog niet zo makkelijk.

 

Na de workshop werden we in een ander lokaal verwacht waar koffie, thee en vlaai voor ons klaar stond. De leerlingen hadden vragen voorbereid die ze aan ons konden stellen. Zo kregen ze nog een beter en breder beeld van de personen die het dansen beoefenen en van wat het dansen met iemand doet ondanks dat hij/zij een beperking heeft.

 

Het was weer een leuke en leerzame middag en hopelijk hebben de leerlingen er net zoals wij van genoten.

 

Mogelijk tot volgend jaar!

 

Groetjes Els en Sabrina