Workshop dagvoorziening De Fabriek Maasbree

Eind vorig jaar werden we benaderd door Petra, een activiteitenbegeleiders bij dagvoorziening de Fabriek in Maasbree, voor het verzorgen van een workshop in het kader van de NL Doet Dag.

 

Omdat het hier om een activiteit ging georganiseerd voor een kleinere groep, werd besloten om niet met de hele groep te gaan alleen Els en Sabrina. De workshops vonden plaats op zaterdag 9 maart en we werden bij aankomst hartelijk ontvangen door medewerkers, vrijwilligers en de bezoekers van de dagvoorziening. Na een kopje koffie of thee, met een lekker stuk vlaai i.v.m. een jarige kon er daarna langzaamaan begonnen worden met het introduceren van het dansen. Om het verschil in dansen te laten zien, dansten we eerst een Engelse Wals in de combi vorm en een Weense Wals in de duo vorm. Na deze twee dansen, was er een deelneemster zo enthousiast, dat ze zelf wilde ervaren hoe je met een rolstoel danst en wat heeft ze ervan genoten. Ook een andere deelneemster, die rolstoelafhankelijk was, mocht en kon ervaren hoe dansen met behulp van een duwer ervaren wordt en ook zij straalde enorm. Daarna volgde ook een aantal medewerkers die wilde ervaren wat het is om zowel als rolstoeler/staande partner te dansen.

 

Na deze dansen werd het rollatordansen toegelicht en was er ook volop ruimte voor de zitdansen, die erg aansloegen. Deze werden dan ook volop meegedaan. De Sirtaki met coördinatie van links en rechts, blijft het altijd goed doen en ook een dans met lichtballen, vielen bij de deelnemers en de medewerkers in de smaak. Ook werd er stil gestaan bij hoe je kunt omgaan met mensen die niet of nauwelijks zicht/gehoor hebben en op welke creatieve manier je ze toch kunt laten genieten van muziek en dans.

 

Na deze eerste workshop stond er voor iedereen een lekkere warme maaltijd klaar, waarvan wij mee mochten genieten. Nadat iedereen genoten had van het eten en moe was van de eerste workshop, konden de deelnemers even een uurtje rusten en ontspannen.

 

In de tweede workshop lieten we ze kennis maken met groepsdansen en kon er meegedaan worden met de Koekoekswals die gedanst werd met de rollator. Ook werden er opnieuw zitdansen gedaan en die met de lichtgevende ballen had zoveel indruk gemaakt, dat iedereen deze nog wilde herhalen. Daarna volgde nog een dans met doekjes en werd de workshop afgesloten met de Sirtaki die eveneens indruk had gemaakt.

 

De dag werd afgesloten met koffie of thee en voor diegene die wilde een lekker advocaatje met slagroom en zelfs een portje. Ook kregen we een zelfgemaakt bedankje voor deze dag.

 

Het was een intensieve maar een mooie dag waarop we de deelnemers/bezoekers en de medewerkers hebben kunnen laten genieten. Ze hebben kennis kunnen maken met wat het dansen inhoudt voor diegenen die met beperkingen moeten omgaan. Het creatief dansen is zeker toe te passen voor de bezoekers van de Fabriek, hopelijk beleven ze hier nog veel plezier aan.

 

Wij vonden het in ieder geval een super mooie dag en hebben deze workshop graag gedaan!

 

Misschien tot een volgende keer!

 

Groetjes Els en Sabrina