Workshop Gilde Opleidingen Venray

Woensdag 30 januari stond onze jaarlijkse workshop les bij de Gilde Opleidingen gepland. Al sinds een paar jaar mogen we deze workshops verzorgen voor de leerlingen van de afdeling zorg en welzijn. Dit jaar een hele dag, verdeeld over vier groepen, waarvan twee groepen 1ste jaar leerlingen en twee groepen 2de jaar leerlingen. 

 

De groepen kregen in één uur tijd de fijne kneepjes uitgelegd welke bij het rolstoeldansen komen kijken en uitleg van het rollator-/zitdansen. De workshop begon met de Afrikaans hip hop, die later op het einde nog een keer gedanst werd. Na de opening volgende de uitleg wat het verschil is tussen de combi- en duodansen. De uitleg werd kracht bijgezet om beide vormen te laten zien in een Engelse Wals. Techniekuitleg en uitproberen hoe je spanning kunt overbrengen zodat je een goede danshouding hebt, bleek in de praktijk toch voor sommige leerlingen niet echt mee te vallen, maar naar een paar keer proberen, oefenen en uitleg ging het uiteindelijk de meeste toch goed af. 

 

Hierna kwam er een stukje uitleg over het goede gebruik van de rollator, werd er met de rollator de Engelse Wals gedanst zodat de verschillen tussen het dansen met de rolstoel en/of met een rollator goed zichtbaar werden. Ook kon er meegedanst worden tijdens de Sirtaki een zit dans die vooral de bewegingen en de coördinatie van links en rechts uitdaagt. En dat het niet alleen voor ouderen een probleem vormt, bleek met het uitvoeren van deze dans. Ook de jongeren hebben moeite met links en rechts maar dit maakte dat de dans met het nodige lachen gedanst werd.

 

Met alle technieken geleerd, werden de workshops afgesloten met opnieuw de Afrikaan Hip Hop. Nu mochten ze kiezen of dat ze deze al dan niet in de rolstoel mee wilde dansen of toch als loper. Een aantal leerlingen durfde het aan om hem in de rolstoel mee te doen, al was het toch soms wat moeilijker dan gedacht.

 

Tussen de 1ste twee en de laatste twee workshops konden we genieten van een heerlijk en goed verzorgde lunch. Waarvoor onze dank voor de goede zorgen!

 

Het was een gezellige, lange dag, maar wel een waarin we weer een heel aantal leerlingen kennis hebben kunnen laten maken met het rolstoeldansen en rollator-zitdansen en hopelijk ervaringen hebben kunnen meegeven die ze mogelijk later in de praktijk kunnen meenemen.

 

Wij kijken terug op weer een geslaagde en goed verzorgde dag!

 

Mogelijk tot volgende jaar!