Bewegen (verslag leerlingen Gilde Opleiding Venray)

Wij hebben in de lessen van MCV ( drama ) geleerd dat bewegen belangrijk is voor ouderen. Bewegen is gezond, omdat het je spieren stimuleert en ziektes vertraagd. Bewegen helpt je het verstand scherp te houden en het is een oppepper voor de hersenen. Het zorgt er ook voor dat je dingen minder snel vergeet, omdat je veel dingen tijdens bijvoorbeeld rolstoeldansen

moet onthouden. Hier hebben we een verslag over moeten maken en alles opzoeken op een site, dit omdat we een les kregen over rolstoeldansen Door bijvoorbeeld mee te doen aan rolstoeldansen krijgen mensen meer sociale contacten. En door de

rolstoelendans krijgen mensen meer plezier in het bewegen.

 

16 mei hadden we de les over het rolstoeldansen. Hier waren een aantal mensen van de vereniging Roll For Fun. We kregen hier

uitleg over het rolstoeldansen en over het rollatordansen. Deze mensen zijn speciaal voor ons naar school gekomen om ons meer uitleg te geven over beweging en ook over de mensen die in een rolstoel zitten. Deze organisatie helpt mensen in een rolstoel om hun niet te laten denken dat ze niks meer kunnen, door te dansen met deze mensen hebben ze het gevoel dat ze het wel kunnen. Rolstoeldansen is bedoeld voor mensen die in een rolstoel zitten, maar soms dansen ze ook met mensen die niet in een rolstoel zitten. Het is daarbij wel van belang dat je respect voor elkaar hebt. Hierbij werd eerst uitgelegd waarom het zo belangrijk is dat ze toch nog bewegingsactiviteiten doen en wat voor oefeningen ze doen. Dit deden ze eerst allemaal voor. Zelf hebben wij ook in een rolstoel gezeten om zelf te ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten. Wij mochten het in 2 tallen het zelf proberen. We hebben tijdens het rolstoeldansen geleerd dat het heel belangrijk is om oogcontact te hebben met elkaar, als je elkaar niet aankijkt dan heb je geen controle over de oefening 1 iemand moest in de rolstoel zitten en de ander moest door middel van spanning te zetten bij elkaars handen om de rolstoel te bewegen. Tijdens het dansen in de rolstoel moet je een actieve houding hebben anders kun je niet goed bewegen of valt de rolstoel om. Voor de mensen in een rolstoel hebben ze speciale handschoenen voor extra steun aan de polsen. Ze hebben ook dansen voor mensen met een rollator of mensen die wel nog kunnen staan.

 

Ze hebben verschillende soorten dansen:

- Double dans: 2 rolstoel personen1

- Staande persoon en 1 rolstoel persoon

- Groepsdans: op stoelen

 

Hierna moesten we dit ook omwisselen zodat iedereen de ervaring in de rolstoel kreeg. Ook hebben we geleerd een rondje te draaien met de rolstoel. Dit ging ook door middel van spanning in de handen. Daarna kregen we ook uitleg hoe je bewegingsactiviteiten kon doen met zorgvragers die met een rollator lopen. Het is belangrijk dat je nooit achteruit gaat lopen met een zorgvrager omdat ze al niet goed hun evenwicht kunnen bewaren en sneller kunnen vallen. Je kan rondjes lopen maar je kan zorgvragers ook laten zitten op hun rollator of op een stoel en dan oefeningen doen bijvoorbeeld je armen en benen op en neer bewegen.

 

Tot slot hadden we nog een bewegingsactiviteit waar iedereen tegelijk mee kon doen. Je moest op een stoel gaan zitten en dan alle oefeningen nadoen. Bijvoorbeeld je armen zwaaien, je benen op en neer bewegen. Dit lijkt niet zwaar maar voor zorgvragers is dit ooit al zwaar. Dit deden we op muziek. Kleine bewegen kunnen al veel impact hebben op mensen die weinig bewegen.

Het dansen op de stoelen vonden wij het leukst, we moesten hierbij ook allemaal wel lachen.

 

Het was een leuke ochtend zo weten we ook wat voor bewegingsoefeningen wij kunnen doen bij ons op stage en voor het vak project hebben we er ook erg veel aan gehad. Bedankt Roll For Fun voor de leuke en leerzame rolstoeldans lessen.

 

Groetjes van:

Klas: ZZ31A en ZZ31BGilde

opleidingen Venray