Workshop Gilde Opleiding Venray

Op woensdag 16 mei jl. waren we uitgenodigd om een workshop rolstoeldansen te geven bij de Gilde Opleiding in Venray. Deze workshop staat in het teken van bewegen ook met beperkingen, voor leerlingen van zorg en welzijn.

 

De ochtend was verdeelt over 2 klassen en na wat opstartproblemen konden we een kwartiertje later beginnen met de workshop voor de 1ste klas. Nadat we eerst de leerlingen kennis hadden laten maken met hoe het rolstoeldansen eruit ziet en een uitleg over de techniek, mochten de leerlingen zelf aan de slag. In een rolstoel of als staande partner, de rolstoeler begeleiden, waarbij later de rollen werden omgedraaid. Al zelf lerend en ervaren wat de techniek is en hoe dat je samen kunt dansen. Dat het niet bestaat uit simpel duw- en trekwerk, wat wel eens wordt gedacht, maar dat er een heel verhaal achter zit. Een terugkerend fenomeen is dat er altijd wel een of meerdere rolstoelen kiepen, dat er nog maar eens op duidt dat balans

vinden nog niet zo gemakkelijk is.

 

Na deze oefeningen en de nodige uitleg, was er ook nog ruimte voor uitleg over het rollator- en zitdansen. De verschillen tussen het rollatordansen en rolstoeldansen konden ze zo ervaren, waarbij een belangrijk punt is dat bij het rollatordansen, je niet achteruit kunt dansen en het tempo iets lager ligt. Het 1ste blok werd afgesloten met een zitdans, die bij alle leerlingen zo goed in de smaak viel, dat ze die nog wel graag een keer wilde overdoen.

 

Na een korte pauze was de 2de klas aan de beurt. Ook hier werden de leerlingen meegenomen naar wat rolstoeldansen is en hoe de techniek tot stand komt. Ook deze klas kon en mocht ervaren hoe je danst al rolstoelgebruiker of als staande partner met een rolstoelgebruiker. Ook hier kwam het rollator- en zitdansen aan bod en de verschillen tussen de vormen van dansen. Het 2de blok werd eveneens afgesloten met de zitdans en ook nu viel deze weer goed in de smaak. Omdat er nog wat tijd over was, werd deze dan nog een keer gedanst, niet als zitdans maar als rolstoelgebruiker en staande partner en ook nu werd hij door een de leerlingen enthousiast mee gedaan.

 

Het was weer een leuke workshop, met nog wat aandachtspuntjes die besproken zijn, maar we komen graag volgend jaar weer

terug.